Stieg Larsson - Mannen som lekte med elden

Sista visningen 11 oktober

Mannen som lekte med elden handlar om journalisten och författaren Stieg Larsson och hanns arbete med att kartlägga den moderna högerextremismen i Sverige under 80- och 90-talet.

När Stieg Larssons okända arkiv upptäcks får vi tillgång till stora delar av ett livsverk. Här finns berättelsen om en människa som vigt sitt liv åt att kartlägga de onda krafterna i samhället -högerextremismen. 

MANNEN SOM LEKTE MED ELDEN är en spännande, upprörande och alarmerande skildring av Sverige från 1960-talet fram till idag.  Det är också en gripande berättelse om en man som kämpade hårt för det han trodde på och som genom Millennium-böckerna lyckades nå ut med sitt budskap till en bred publik.

Redan innan idealsamhället Sverige började krackelera på allvar såg Stieg Larsson de mörka sidorna av Sverige. Det som doldes under ytan på den progressiva, välmående och solidariska svenska välfärdsdrömmen.  Filmen skildrar hur Stieg Larsson, tillsammans med sin livskamrat Eva Gabrielsson, kartlade högerextremistiska och rasistiska krafter som både är våldsamma, resursstarka och målmedvetna.  Länge ville ingen lyssna men när verkligheten kom i kapp resten av samhället under 1990-talet så blev allt fler intresserade av hans unika kunskaper. Han blev då en av världens främsta experter på högerextremism. Men arbetet fick också förödande effekter på hans liv. Han blev en av de mest hotade människorna i Sverige och han gick aldrig ut utan att kasta en blick över axeln.

Genom intervjuer, unikt arkivmaterial, dokumentära skildringar och re-enactments-inspelningar blir MANNEN SOM LEKTE MED ELDEN ett spännande, närgånget och fascinerande porträtt av en man som vigde sitt liv åt att kartlägga de högerextrema grupper som blivit alltmer framträdande i Sverige och resten av världen. 

För tillfället är inga visningar inplanerade.