Okänd soldat

Panora uppmärksammar sverigefinnarnas dag den 24 februari och visar filmen OKÄND SOLDAT, Aku Louhimies nya filmatisering av Väinö Linnas finska kultklassiker den 25 februari.

Sedan 2011 firas sverigefinnarnas dag den 24 februari, som var folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Året efter 2012 tog Svenska akademin med dagen i svenska almanackan som officiell märkesdag för sverigefinnarna. Med dagen vill man uppmärksamma den finskspråkiga minoritetens existens samt väcka majoritetsfolkets intresse för den sverigefinska kulturen.

OKÄND SOLDAT 
(Full längd)
Filmen berättar historien om en finländsk kulsprutepluton vars kamp vi följer i tre år under fortsättningskriget, från sommaren 1941 till reträtten i Karelen 1944. Filmen skildrar Rokka, Kariluoto, Koskela, Hietanen och deras vapenbröder. Den visar hur vänskap, humor och viljan att överleva förenar dem. Kriget förändrar inte bara livet för dessa män. Det förändrar även livet för deras nära och kära som går hemma och det sätter sina spår på en hel nation.

Boken OKÄND SOLDAT är välkänd för en stor del av Finlands befolkning och har tidigare filmatiserats två gånger. Versionen från 1955 har i många år visats på tv på FInlands självständighetsdag 6 december. Den nya filmen har premiär lagom till Finlands 100-års jubileum och med en budget på över 7 miljoner euro och över 1500 medverkande är produktionen den största och dyraste som någonsin genomförts i landet.

Filmens hemsida >>

För tillfället är inga visningar inplanerade.