Sameblod förhandsvisning

Exklusiv förhandsvisning av Amanda Kernells film SAMEBLOD på Samernas nationaldag

Samernas historia är intimt förknippad med Sveriges koloniala historia. Samebefolkningen inlemmades till den svenska nationalstaten inte minst genom att påtvingas det svenska språket och en kristen tro. Först 1999 beslöt Sveriges rikstad att erkänna samerna som en av flera nationella minoriteter inom svensk territorium, med ett eget språk, kultur och identitet.

Den 6 februari firas Samernas nationaldag. För att uppmärksamma dagen arrangerar vi en förhandsvisning av regissören och manusförfattaren Amanda Kernells långfilmsdebut SAMEBLOD som har premiär den 3 mars. Filmen är ett nedstamp i en historia kopplad till sameförtryck som gör upp med Sveriges mörka förflutna.

SAMEBLOD hade världspremiär på Venedigs filmfestival där den även tilldelades filmkritikerpriset Fedeora i kategorin Bästa unga regissör samt Europa Cinemas Label för Bästa europeiska film. Det blev även dubbelvinst för SAMEBLOD på filmfestivalen i Tokyo där Lene Cecilia Sparrok utsågs till bästa skådespelerska och filmen fick juryns specialpris.

SAMEBLOD
Elle Marja går på samisk internatskola med sin lillasyster och ska snart ta över som renskötare i familjen. Samtidigt drömmer hon om ett annat liv, långt borta från bybornas hårda ord och förakt och skolans kadaverdiciplin och kolttvång. Allt faller samman efter de rasbiologiska undersökningarna som hålls på skolan och Elle Marja bestämmer sig för att lämna allt och bli svensk. Hon stjäl sin svenska lärarinnas kläder och identitet och rymmer till Uppsala – men att byta liv visar sig vara mycket svårare än hon trodde.

SAMEBLOD Facebook >> 

Artikel i Variety >> 
Artikel i Screen Daily >> 
Artikel i Dagens nyheter >> 

För tillfället är inga visningar inplanerade.