Lennart Hellsings ABC-filmer 3

Upptäck alfabetet med ABC-filmerna! Träffa Gabriel Gräslök, Bagare Bengtsson och de andra figurerna på stora duken, 3 helgdagar i vinter.

Alfabetet är en finurlig sak
Som börjar från början och slutar där bak.
Det börjar med A och slutar med Ö.
Nu måste vi fara.
Adjöken! Adjö!

"Hellsings ABC som tecknad film från PennFilm vill vara ett totalt oförutsägbart möte mellan en drastisk ordmakare och en fantasifull bildmakare. Ambitionen med denna teveserie är att ge barn- och vuxenpubliken något av det svenskaste vi kan erbjuda: våt språk och våra bilder förenade i vår unika animationskonst"
/Helena Sandblad, redaktionschef SVT2 barnredaktion 1995.

Lennart Hellsings ABC-bok från 1961 har hjälpt generationer att finna lusten att lära sig läsa. Under 1980 och -90 talet producerade PennFilm Studio flera kortfilmer för SVT som även nådde biograferna. Det stora animationsprojektet med att göra en kortfilm för var bokstav i det svenska alfabetet blev aldrig fullföljt, men 18 stycken blev det. Under Per Åhlin- ett animerat konstnärskap visar vi alla filmerna i tre delar, på ljuvlig 35 mm film, en unik möjlighet att uppleva ett stycke kulturarv på ett roligt sätt, flera generationer tillsammans.

Projekt / Serie / Festival: 
Per Åhlin – ett animerat konstnärskap

För tillfället är inga visningar inplanerade.