Bortom det Synliga – Filmen om Hilma af Klint + inledning

Vi är ledsna att behöva meddela att detta evenemang är framflyttat till obestämt datum. Ni som har köpt biljetter kommer att bli kontaktade. Vid frågor vänligen kontakta kassa@panora.se.

___
I samband med utställningen Hilma af Klint – Konstnär, forskare, medium på Moderna Museet Malmö visas Bortom det Synliga – Filmen om Hilma af Klint åter på Panora. Filmen inleds av Iris Müller-Westermann, chef för Moderna Museet Malmö.

Det abstrakta måleriet som revolutionerade konstvärlden i början av 1900-talet har tillskrivits Kandinsky, Malevich och Mondrian. Idag vet vi bättre. Det var en svensk konstnär som var först och hon var kvinna. Med start den 4 april 2020 presenteras en ny omfattande utställning med Hilma af Klint (1862-1944) på Moderna Museet Malmö. Bland utställningens höjdpunkter är "De tio största", tio målningar från 1907, som här visas samlade. Urvalet undersöker också konstnärens forskning om naturen och hur den synliga och osynliga världen är sammankopplade.

BORTOM DET SYNLIGA – FILMEN OM HILMA AF KLINT
Redan 1906 målade Hilma af Klint storslagna abstrakta verk, långt före det ryska och franska avantgardet. Flera av deras verk har stora likheter med de tavlor som af Klint målade flera år tidigare. Skulle Kandinsky kunna ha sett af Klints målningar och tagit intryck? Tanken är svindlande. Utöver att ge Hilma af Klint en rättmätig plats i konsthistorien lyckas den tyska regissören Halina Dyrschka i denna dokumentär kongenialt förmedla den tidlösa, andliga och storslagna känsla som finns i Hilma af Klints verk.

För tillfället är inga visningar inplanerade.