Bortom det Synliga - Hilma af Klint – Förhandsvisning med inledning

Det abstrakta måleriet som revolutionerade konstvärlden i början av 1900-talet har tillskrivits Kandinsky, Malevich och Mondrian. Idag vet vi bättre. Det var en svensk konstnär som var först och hon var kvinna. Inleder visningen gör Iris Müller-Westermann chef för Moderna Musset Malmö och kurator för den kommande utställningen Hilma af Klint.

2013 visade Moderna Museet Hilma af Klint: Abstrakt pionjär, en utställning som blev den mest välbesökta med en svensk konstnär i museets historia. Sedan dess har Hilma af Klints verk rest världen över och mött ny publik och nya erkännanden, senast på Guggenheim Museum i New York. Med start den 4 april 2020 presenteras en ny omfattande utställning med Hilma af Klint (1862-1944) på Moderna Museet Malmö.

BORTOM DET SYNLIGA -HILMA AF KLINT
Redan 1906 målade Hilma af Klint storslagna abstrakta verk, långt före det ryska och franska avantgardet. Flera av deras verk har stora likheter med de tavlor som af Klint målade flera år tidigare. Skulle Kandinsky kunna ha sett af Klints målningar och tagit intryck? Tanken är svindlande.

Utöver att ge Hilma af Klint en rättmätig plats i konsthistorien lyckas den tyska regissören Halina Dyrschka i denna dokumentär kongenialt förmedla den tidlösa, andliga och storslagna känsla som finns i Hilma af Klints verk.

För tillfället är inga visningar inplanerade.